sobota, 9 kwietnia 2022

Marchwiaczki

Marchwiaczki to takie małe kulki mocy, przynajmniej dla mnie.
Polecam gorąco bo są pyszne, szybko się je robi i zasmakują każdemu. 
Są wegańskie i szybko znikają więc warto od razu przygotować ze 2 albo nawet 3 porcje.
Polecam gorąco.
Kulki z marchwi.

Składniki:
  • 1/2 szklanki płatków owsianych + 2 łyżki
  • 1/3 szklanki marchwi startej na tarce o małych oczkach
  • 8 daktyli
  • 1/4 szklanki rodzynków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie marchwiaczków:
  • Daktyle zalałam wrzącą wodą do wysokości owoców i odstawiłam je na 10 minut.
  • Potem odcedziłam i wrzuciłam do malaksera.
  • Do misy malaksera wsypałam płatki owsiane, pozostawiając 2 łyżki.
  • Dodałam startą na tarce marchew.
  • Wrzuciłam rodzynki, dodałam cynamon i wanilię i zmiksowałam na jednolita masę.
  • Do zmiksowanej masy dodałam całe płatki owsiane.
  • Uformowałam małe kulki i wstawiłam je do lodówki na 15 minut.
Smacznego.
Przepis z książki Ciasta bez pieczenia Joanny Tołłoczko
"Podróże małe i duże"
Słoneczniki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger