poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Krupnik na wędzonce z grzybami

Lubicie krupnik?, mój smak dzieciństwa, zwłaszcza na żołądkach.
Ten dzisiejszy jest aromatyczny, treściwy i przepyszny.
Polecam wypróbować i ten z grzybami i wędzonką.
Krupnik z lat dziecięcych.
Składniki:
Wywar:
  • żeberko wędzone ok. 200 g
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 łyżka jarzynki bez soli i konserwantów
  • 1300 ml wody
Do zupy:
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • 100 g kaszy mazurskiej perłowej
  • garść świeżych grzybów mieszanych: podgrzybki, kurki, gołąbki, maślaki - ew. mrożone
  • 1300 ml bulionu jw.
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki do posypania
Przygotowanie wywaru:
  • Do garnka wlałam wodę, dodałam żeberko wędzone a także skrzydełka z kurczaka i wrzuciłam przyprawy: ziele, liść laurowy i jarzynkę.
  • Gotowałam 30 minut na małym ogniu.
  • Potem żeberko i skrzydełko wyjęłam, obrałam z mięsa.
  • Wywar przecedziłam.
Przygotowanie zupy:
  • Marchewki starłam na tarce o grubych oczkach, pora pokroiłam w ćwierćplasterki.
  • Grzyby oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Do przecedzonego bulionu dodałam pora, marchew, wsypałam kaszę, dodałam grzyby i gotowałam 20 minut aż smaki się przeniknęły.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem do smaku.
  • Wrzuciłam do garnka obrane mięso.
  • Na talerzu posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis babciny.
"Podróże małe i duże"
O poranku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger