czwartek, 7 kwietnia 2022

Kruche ślimaczki z bakaliami

Idealne ciasteczka na świąteczny stół.
Zresztą te ciastka są smakowite zawsze i o każdej porze dnia i roku.
Idealne do kawy, herbaty czy czystka.
Zasmakują każdemu, polecam. 
Ślimaki z ciasta kruchego z bakaliami.

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 125 g mąki pszennej T 650
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 50 - 60 ml zimnej wody
Nadzienie:
  • 100 g drobnych greckich rodzynków
  • 50 g jasnożółtych rodzynków sułtanek
  • 50 g dużych słodkich rodzynków np. kalifornijskich
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 1 nieduże kwaśne jabłko
  • 1 łyżka drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g orzechów włoskich
  • 20 g orzechów arachidowych
  • 30 ml brandy
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4  łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie nadzienia:
  • Orzechy posiekałam, jabłko stałam na tarce o grubych oczkach, posiekałam skórkę pomarańczową.
  • Otarłam skórkę z cytryny i wycisnęłam sok.
  • Do miski wsypałam rodzynki, orzechy, skórki z cytrusów.
  • Dodałam brandy i sok z cytryny a także przyprawy i jabłko, wymieszałam dokładnie.
  • Odstawiłam na 60 minut aby smaki się przegryzły.
Przygotowanie ciasta:
  • Mąkę posiekałam z masłem i solą.
  • Zagniotłam ciasto powoli dolewając zimnej wody.
  • Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam do lodówki na 60 minut.
  • Ciasto po tym czasie wyjęłam i rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm.
  • Placek miał wymiar 20 x 30 cm.
  • Na placku rozsmarowałam nadzienie zostawiając wolny brzeg.
  • Zwinęłam placek z nadzieniem w rulon, docisnęłam brzeg aby się nie rozwinął.
  • Rulon pocięłam na ślimaki ok. 2 cm.
  • Ułożyłam ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam ciastka w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
  • Upieczone i ostudzone ciastka posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Lulkowie woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger