wtorek, 26 kwietnia 2022

Chleb mieszany z mąki z płaskurki i z żyta krzycy

Zostało mi trochę obu mąk z najstarszych ziaren świata i postanowiłam że będzie z nich chleb.
Taki zakwasowiec z mąk mieszanych jest zawsze przepyszny a tym razem jest pyszny i bardzo zdrowy.
Polecam takie domowe pieczywo dla dorosłych i dla dzieci.
Chleb mieszany.
Składniki:
  • 205 g mąki z żyta krzyca
  • 305 g mąki pszennej pełnoziarnistej z płaskurki
  • 18 g soli
  • 135 g zakwasu żytniego
  • 420 g wody
Przygotowanie chleba:
  • Wymieszałam wszystkie składniki w misce tylko do połączenia.
  • Nie trzeba specjalnie ani mieszać ani wyrabiać.
  • Foremkę o wymiarach 11 x 30 cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką żytnią T 2000.
  • Przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam wierzch. nakryłam foremkę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 20 - 14 godzin.
  • Wyrośnięty chleb spryskałam wodą.
  • Po tym czasie nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 50 - 60 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Młyn w Brzeskach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger