środa, 23 marca 2022

"Sobremesa. Spotkajmy się w Hiszpanii" Mikołaj Buczak

„W Hiszpanii, jeśli wracasz do domu przed trzecią w nocy, to nie byłeś na imprezie tylko na kolacji” – to popularny slogan jednej z hiszpańskich kampanii reklamowych. Gdy Hiszpanie wychodzą na miasto, to często na całą noc, dlatego ich kraj kojarzy się nam z wakacjami, sjestą, manianą i „życiem jak w Madrycie”.
To wyobrażenia o Hiszpanii a jaka jest rzeczywistość?
Byliśmy w Hiszpanii tylko raz i była to Andaluzja, piękna, słoneczna, flamenco, corrida.
Hiszpania jednak to regiony trochę współzawodniczące ze sobą, a nawet walczące.
Niedawno było głośno o strajkach, gdzie Katalonia chciała zostać odrębnym państwem.
Tak oto Katalonia, Baskowie, Madrytczycy, Andaluzja mają swoje honorowe miejsce na kartach historii Hiszpanii.
Jest jeszcze angielski Gibraltar, Baleary na Morzu Śródziemnym, Wyspy Kanaryjskie na Oceanie Atlantyckim, jak i małe wysepki Afryki.
Te wszystkie nazwy to Hiszpania, piękna i wyniosła.
Walki byków już jakiś czas temu zostały zakazane, choć nie wszędzie.
Flamenco czaruje najpiękniej w Andaluzji.
Nadal mnóstwo turystów odwiedza Hiszpanię i dostają to na co liczą, to mądry kraj i wie co turystom trzeba.
Zachęcam także do obejrzenia filmów w których o relacjach hiszpańskich regionów dowiecie się najwięcej i są to: "Jak zostać Katalonką" i "Jak zostać Baskiem".
Śmiechu po pachy.
No i wreszcie czym jest tytułowa sobremesa? jest to czas po posiłku na wspólną kawę, słodkie wino, likier i rozmowę o błahostkach.
Trochę w książce Mikołaja Buczaka zabrakło mi takich "smaczków" związanych z Hiszpanią, choć kilka fajnych dowcipów znalazłam.
Za mało według mnie opowieści o jednym z najważniejszych aspektów a mianowicie o jedzeniu.
Kuchnia hiszpańska w założeniu jest lekka i dostarcza wszystkich najpotrzebniejszych składników. Składa się ze świeżych warzyw, ryb, owoców morza, oliwy z oliwek. Być może właśnie te różnice są atutem polskiej kuchni, ponieważ nasz przysmaki są dla Hiszpanów w pewien sposób egzotyczne.
Gdy pytam o ulubione potrawy , pojawiają się gołąbki oraz żurek w chlebie.
Chciałabym jeszcze kiedyś wrócić do Hiszpanii i mam nadzieję że to się uda.
Książkę warto przeczytać, a potem udać się na przepiękną wycieczkę do Hiszpanii.
Tytuł: Sobremesa. Spotkajmy się w Hiszpanii
Autor: Mikołaj Buczak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie
literatura podróżnicza
Wydana w roku 2020
stron: 328

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger