środa, 23 marca 2022

Ziemniaczana tortilla wg Nigela Slatera

Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera "Jedz. Mała księga szybkich dań".
Tak przyrządzona tortilla jest przepyszna, delikatna i wyrazista zarazem.
Ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmażone najpierw mają chrupiącą skórkę by potem stały się kremowe.
Polecam gorąco.
Ziemniaczana tortilla.

Składniki: 1 duża tortilla dla 2 osób
  • 2 duże ziemniaki
  • 50 g masła
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 duża szalotka bananowa
  • 4 jaja "M"
Przygotowanie tortilli:
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, jak na zdjęciu poniżej.
  • Roztopiłam masło i smażyłam ziemniaki ok. 10 minut aż stały się złote i chrupiące.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Dodałam pokrojoną w piórka szalotkę i smażyłam aż zmiękła.
  • Jaja roztrzepałam z solą i pieprzem, wlałam na patelnię.
  • Smażyłam ok. 5 minut aż boki zaczęły rosnąć, nakryłam pokrywką patelnię i dosmażałam jeszcze aż wierzch się ściął.
  • Podałam od razu gorące.
Smacznego.
Przepis od Nigel Slater.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Krzyżanowie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger