niedziela, 20 marca 2022

Ryż Panissa

Jak podaje Jamie panissa to mniej elegancka kuzynka risotta.
A że my risotto zawsze i wszędzie czem prędzej wykorzystaliśmy przepis.
Pochodzi on z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku".
Ryż tak przyrządzony jest przepyszny więc polecam gorąco.
Ryż panissa.
Składniki:
  • 50 g wędzonej pancetty - ew. wędzonego boczku
  • 50 g salami
  • 2 cebula
  • 2 łodyg selera naciowego
  • ok. 1000 ml bulionu warzywnego
  • 2 gałązki rozmarynu świeżego
  • 300 g ryżu arborio
  • 250 ml czerwonego wina
  • 1 puszka pomidorów w całości - 400 g
  • 1 puszka fasoli borlotti - 400 g
  • 4 gałązki świeżej natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie ryżu:
  • Pancettę i salami pokroiłam w kostkę tak mniej więcej 1 cm.
  • Wytopiłam na suchej patelni.
  • Cebulę i seler obrałam i posiekałam, wrzuciłam do rondla, smażyłam ciągle mieszając aż się zeszkliły.
  • Do bulionu wrzuciłam gałązki rozmarynu i gotowałam 5 minut.
  • Teraz dodałam do rondla z pancettą ryż i smażyłam 2 minuty.
  • Przyszedł czas na wino, wlałam do rondla i mieszając czekałam aż odparuje a resztę wchłonie ryż.
  • Pomidory wylałam przez palce do ryżu, rozgniatając je.
  • Chwilę smażyłam i zaczęłam dolewać bulion na maksymalnym ogniu.
  • Wlewałam gorący po chochli ciągle mieszając, a następną chochlę wlewałam gdy pierwszą wchłoną ryż.
  • I tak do końca bulionu, minie ok. 20 minut.
  • Wraz z ostatnią chochlą bulionu dodałam osączoną fasolę.
  • Na koniec gęstość ryżu ma być taka że postawiona na środku łyżka ma stać.
  • Na koniec dodałam świeżo mielonego pieprzu i wmieszałam natkę pietruszki, średnio posiekaną.
Smacznego.
Przepis od Jamie Oliver.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościół w Kałowie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger