poniedziałek, 28 lutego 2022

Placki z bananów czyli Tatale z Ghany

Przepis znalazłam u Rafała i spodobał mi się.
Teraz tatale na moim talerzu się znalazły.
Tatale jak napisał Rafał to naleśniki z Ghany podawane do wszelkiego rodzaju potraw na bazie fasoli. 
Są wyśmienite, mają cudny kolor i smakują wybornie.
Polecam gorąco to pożywne danie.
Tatale, placki z bananów.

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 5 - 7 cm korzenia imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
  • sól morska
  • olej do smażenia
Do podania:
  • 1 puszka fasoli Pinto - 400 ml
  • 150 ml sosu pomidorowego z czosnkiem i ziołami
  • 2 gałązki bazylii
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki sosu habanero
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie dania:
Naleśniki:
  • Starłam imbir na tarce, posiekałam drobno cebulę.
  • Banany włożyłam do miski i rozgniotłam widelcem i skropiłam sokiem z cytryny.
  • Dodałam paprykę i sól i bardzo dokładnie wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąkę i ponownie dokładnie wymieszałam.
  • Jeśli masa jest za gęsta wystarczy dodać kilka łyżek wody z puszki fasoli czyli aqafaby i ponownie wymieszać.
  • Odstawiłam ciasto na 20 minut aby odpoczęło.
Fasola:
  • Odcedziłam fasolę na sicie i wrzuciłam na patelnie na rozgrzany olej, smażyłam 2 minuty i wlałam sos pomidorowy, gotowałam 5 minut aż sos zgęstniał.
  • Teraz dodałam sól, posiekaną bazylię, oregano i sos habanero, zagotowałam i gotowe.
Przygotowanie naleśników:
  • Na rozgrzany tłuszcz nakładałam porcje masy bananowej i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Masa jest bardzo delikatna i trzeba uważać przy przewracaniu aby się nie rozpadły.
  • Podałam placki z fasolka Pinto,
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Słonecznik

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger