wtorek, 15 lutego 2022

Chleb żytnio - orkiszowy z rodzynkami

Szybko i łatwo można upiec chleb na śniadanie.
Wystarczy parę składników wrzucić do miski, wymieszać a potem to już z górki.
Rośnie szybko, nie trzeba go doglądać.
Zaczynamy wypiekanie?
Chleb z rodzynkami.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 500 g wody
  • 20 g soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 80 g rodzynków
  • 400 g mąki żytniej T 720
  • 400 g mąki orkiszowej T 630
  • 100 g mleka
  • oliwa do posmarowania
Przygotowanie chleba:
  • Wymieszałam w dużej misce zakwas z solą, wodą i drożdżami.
  • Dodałam rodzynki, mleko i pozostawiłam na 15 minut aby rodzynki napęczniały.
  • Potem dodałam obie mąki i wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremki nasmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
  • Wyrównałam wierzch, spryskałam oliwą, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrastania na 5 - 6 godzin.
  • Ciasto wyrośnie do wysokości foremek.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Czyżach woj. podlaskie

6 komentarze

  1. Dorotko, zakwas wcześniej dokarmiony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam, bez rodzynek ale wyszedł bardzo smaczny! I super, że nie trzeba pamiętać o dokarmieniu zakwasu :) Dzięki za przepis

      Usuń
    2. Cieszę się że smakował, pozdrawiam Beatko.

      Usuń
  2. Pyszny domowych chleb z rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger