wtorek, 4 stycznia 2022

Zupa dyniowa z lanymi kluskami i chorizo

Zupa dyniowa czyli temat rzeka.
Jedni lubią, inni nienawidzą, jeszcze inni podchodzą do zupy jak "pies do jeża".
Tak czy siak warto popróbować różnych wersji i wyrobić sobie zdanie.
W dzisiejszej dyniowej zakochacie się na pewno, jak tylko spróbujecie.
Polecam gorąco.
Dyniowa z kluskami.

Składniki:
  • 500 g dyni Hokkaido
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól morska
Kluski:
  • 1 jajo
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej T 650
  • sól morska
Dodatkowo: 
  • 100 g cienkiego chorizo
Przygotowanie zupy:
  • Dynię wymyłam, wydrążyłam pestki i wraz ze skórą pokroiłam w kostkę.
  • Zalałam bulionem i gotowałam aż dynia zmiękła.
  • Zmiksowałam i dolałam mleczko kokosowe, zagotowałam.
  • Doprawiłam solą do smaku.
  • Jajo wymieszałam z mąką i solą i cieniutkim strumieniem wlewałam na gotująca zupę.
  • Gotowałam 2 - 3 minuty aż kluseczki stały się mięciutkie.
  • Chorizo pokroiłam w plasterki i wysmażyłam na suchej patelni na czipsy.
  • Na talerzu podałam zupę z czipsami z chorizo.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w drodze

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger