poniedziałek, 17 stycznia 2022

Szarlotka po włosku

Jabłeczników i szarlotek zawsze mało, są aromatyczne i wilgotne, przepyszne do kawy, herbaty czy czystka.
Przypomnę że jabłecznik to ciasto z jabłkami a szarlotka to ciasto z owocami a jabłecznik to też szarlotka 😀
Tym razem zapraszam na szarlotkę po włosku.
Nie wiem czy jak nazwa wskazuje że jest to ciasto z Włoch czy tylko ma taką nazwę.
Przepis znalazłam u Di bloguje.
Szarlotka.

Składniki: tortownica 18 cm
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 3 jabłka
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
  • Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
  • Jabłka pokroiłam w kostkę.
  • Jaja z cukrem ubiłam na puszystą, białą pianę.
  • Teraz dodałam miękkie masło i dalej ucierałam.
  • Masa jest trochę grudkowata ale taka ma być.
  • Do masy wsypałam połowę mąki, dodałam jabłka, wymieszałam i dodałam resztę mąki, wymieszałam.
  • Masę przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis  z książki "Krój, gotuj, wow"
"Podróże małe i duże"
Róże herbaciane

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger