poniedziałek, 17 stycznia 2022

Pizza z jarmużem i chorizo

Idealna pizza z ulubionymi dodatkami.
Pomysł Przemka, wykonanie również ale i ja z chęcią taką robię.
Popróbujcie  z dodatkiem jarmużu a przepadniecie.
Podpieczony jarmuż smakuje wybornie.
Pizza z jarmużem.

Składniki: duża blacha z piekarnika
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej T "00"
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 300 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 7 g drożdży instant
Dodatki:
  • olej z winogron
  • kulka mozzarelli
  • 2 liście jarmużu
  • 20 plastrów grubego chorizo
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 150 g sera pleśniowego Morbier - francuski ser półtwardy
Przygotowanie pizzy:
Ciasto:
  • Z mąki, cukru, soli, oleju, wody i drożdży zagniotłam elastyczne ciasto.
  • Odstawiłam pod przykryciem na 30 minut aby podrosło.
Dodatki:
  • Cebulę pokroiłam w cieniutkie plastry.
  • Porwałam na mniejsze kawałki jarmuż.
Pizza:
  • Ciasto rozciągnęłam na blaszce z wyposażenia piekarnika.
  • Posmarowałam je olejem z winogron.
  • Potem pokruszyłam kulkę mozzarelli.
  • Na serze ułożyłam porwany jarmuż.
  • Potem ułożyłam plastry chorizo i połówki pomidorków koktajlowych.
  • Następnie ułożyłam krążki cebuli i na wierzchu pokruszyłam ser Morbier.
  • Pizzę piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Smacznego.
Przepis Przemka.
"Podróże małe i duże"
Hiacynty

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger