piątek, 21 stycznia 2022

Szakszuka z klopsikami

Pyszna wersja szakszuki według szefa kuchni restauracji Signature w Warszawie.
Tak podana jest bardzo treściwa, idealna na obiad.
Polecam gorąco do spróbowania.
Klopsiki w szakszuce.

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 puszki krojonych pomidorów po 400 g
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 4 jaja
  • 100 g sera feta
  • 2 - 3 strąki papryki marynowanej
  • 100 g oliwek czarnych
Pulpety:
  • 400 g mięsa jagnięcego mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajo
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z 1 limonki
  • listki kolendry do posypania
  • olej do smażenia
Przygotowanie dania:
Pulpety:
  • Mięso przełożyłam do miski, dodałam skórkę otartą z wcześniej wyparzonej limonki a także jajo, sól, pieprz, zioła prowansalskie, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość wymieszałam dokładnie.
  • Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtaczałam w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Przygotowanie szakszuki:
  • Posiekałam cebulę, czosnek i chili i podsmażyłam na patelni na oliwie.
  • Najlepiej użyć tutaj patelni która nadaje się do włożenia do piekarnika, będziemy bowiem zapiekać wszystko.
  • Dodałam na patelnie wszystkie przyprawy i smażyłam jeszcze 1 minutę.
  • Teraz dodałam pomidory i gotowałam jakieś 10 minut aż sos zgęstniał.
  • Teraz na patelnię do sosu pomidorowego powkładałam pulpety.
  • Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 10 minut.
  • Po tym czasie dodałam pokrojoną paprykę, oliwki i w dołki wbiłam 4 jaja.
  • Połowę fety pokruszyłam na wierzch.
  • Zapiekałam jeszcze 5 - 8 minut w zależności od wielkości jajek.
  • Po zapieczeniu posypałam reszta fety i listkami kolendry.
Smacznego.
Przepis od Wojciech Kilian.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Grabia w Ldzaniu woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger