niedziela, 30 stycznia 2022

Risotto z ośmiornicą

Risotto to jedno z moich ulubionych dań, Przemka zresztą też.
Podaję je często dodając ulubione składniki.
Dziś padło na ośmiornicę gotowaną na winie z czosnkiem i pomidorami.
Pamiętajcie aby do risotto użyć ryżu przeznaczonego tylko do risotto: arborio lub carnaroli, wtedy będzie kremowe i pyszne.
I jeszcze jedno, zaczynając gotować risotto wszystkie składniki muszą być gotowe a Wy nie odchodzicie od patelni, tylko mieszacie.
Obok na palniku stoi gorący bulion aby po chochelce dolewać, nie obniżając przy tym temperatury na patelni.
Zaczynamy gotowanie? 
Ośmiornica w risotto.

Składniki:
Ośmiornica:
  • 6 - 8 macek ośmiornicy
  • 100 ml oliwy
  • 4 pomidory
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka wytrawnego wina białego
  • 1 papryczka chili
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
Risotto:
  • 400 g ryżu arborio
  • kawałki ośmiornicy jw.
  • oliwa do podsmażenia ośmiornicy
  • 2 łyżki oliwy do risotto
  • 2 ząbki czosnku
  • biała część średniego pora
  • 50 ml szampana - wina musującego
  • 650 ml bulionu z ośmiornicy
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 50 g startego parmezanu
Przygotowanie dania:
Ośmiornica:
  • Do garnka wlałam oliwę, wodę, wino, dodałam pomidory pokrojone na kawałki, cały pęczek natki pietruszki i przyprawy.
  • Papryczkę chili wrzuciłam w całości, tak samo jak i ząbki czosnku.
  • Zagotowałam i na gotujący płyn wrzuciłam macki ośmiornicy.
  • Gotowałam pod przykryciem 40 - 45 minut aby ośmiornica była miękka.
  • Potem ją wyjęłam, osuszyłam, pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na oliwie.
  • Całą zawartość garnka przecedziłam i odcisnęłam przez sito i tak powinno wyjść 650 ml bulionu.
Przygotowanie risotto:
  • Pokroiłam w kosteczkę pora i czosnek.
  • Na dużej patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek i pora, jakieś 3 minuty.
  • Teraz wsypałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty ok. 3 minut. 
  • Cały czas mieszałam.
  • Po podsmażeniu ryżu na patelnię wlałam szampana i gotowałam cały czas mieszając aż wino odparowało.
  • Zaczęłam dolewać bulion chochelka po chochelce ciągle mieszając.
  • Następną wlewałam dopiero wtedy kiedy pierwszą wchłonął ryż.
  • Najpierw wlewałam bulion z ośmiornicy a potem warzywny.
  • Po około 20 - 25 minutach mieszania risotto jest gotowe.
  • Jak bulion zużyłam prawie cały, ryż był taki lekko na ząb, nie rozklejony.
  • Wtedy zdjęłam risotto z ognia i wmieszałam łyżkę zimnego masła aby danie było lśniące i kremowe.
  • Włożyłam do ryżu podsmażone macki ośmiornicy, wymieszałam i przełożyłam na talerze.
  • Posypałam parmezanem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Jeżówka purpurowa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger