Często pytacie o dania z szybkowaru i dziś takie przedstawiam.
Warstwowo układałam porcje mięsa i warzyw by potem po 80 minutach pracy szybkowaru, zajadać  pyszny obiad a nie czekać cały dzień aby policzki były pyszne.
Polecam jeśli używacie w swojej kuchni tego garnka a jeśli nie to trochę dłuższe duszenie a potem wyśmienity obiad.
Zapraszam serdecznie.
Policzki wieprzowe z warzywami.
- 6 policzków wieprzowych ok. 660 g
 - 1 szklanka bulionu warzywnego
 - sól morska
 - pieprz czarny
 - oliwa do smażenia
 
Warzywa:
- 1 cebula
 - 1 duży por
 - sól morska
 - pieprz czarny świeżo mielony
 - 2 garście jarmużu
 - 1 szklanka kukurydzy
 - 200 g brukselki
 - 1 fioletowy batat
 - 1 marchewka
 - 2 duże ziemniaki
 - 150 g wytrawnego czerwonego wina
 
- Policzki posoliłam, oprószyłam pieprzem i podsmażyłam na oliwie bezpośrednio w szybkowarze.
 - Teraz wlałam bulion, zamknęłam szybkowar.
 - Od momentu jak szybkowar osiągnął I - szą moc gotowałam 40 minut.
 - Potem wyłączyłam ogień, powoli zmniejszałam ciśnienie w garnku i otworzyłam go.
 
- Teraz zaczynamy układanie warzyw.
 - Na mięso ułożyłam cebulę pokrojoną w półplastry oraz pora pokrojonego w plastry.
 - Lekko posoliłam.
 
- Na cebuli wylądował oberwany od łodyżek jarmuż.
 
- Wsypałam na jarmuż kukurydzę.
 
- Wsypałam także brukselkę oraz batata pokrojonego w kostkę.
 
- Potem była marchew pokrojona w plastry i ziemniaki pokrojone w kostkę.
 - Oprószyłam lekko solą, wlałam wino.
 - Ponownie zamknęłam szybkowar i gotowałam na I mocy 40 minut.
 
- Jeśli nie posiadacie szybkowaru wystarczy przedłużyć gotowanie za pierwszym i drugim razem.
 - Same policzki gotują się 90 minut a potem z warzywami kolejne 60 minut.
 - Otworzyłam garnek i danie gotowe.
 
Przepis autorski.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.