Przepis na podpłomyki wg pomysłu Jamiego Olivera, towarzyszy mi ciągle.
Dodatki wg mojego pomysłu.
Takie śniadanie jest pożywne i bardzo smakowite, polecam.
Jogurtowe podpłomyki Jamiego.
Podpłomyki: 4 sztuki
- 250 g mąki samorosnącej lub pszennej T 650 + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 2 łyżki oleju
 - 8 łyżek jogurtu naturalnego
 - szczypta soli
 - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 
Dodatki:
- 1 awokado
 - 1//2 łyżeczki octu jabłkowego
 - 4 małe jaja
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - sól morska
 - pieprz czarny
 - listki bazylii
 - pomidor
 
- Ze składników na podpłomyki zagniotłam miękkie i elastyczne ciasto.
 - Podzieliłam je na 4 kawałki i z każdego kawałka zrobiłam placuszek.
 - Jak wolicie owalny lub okrągły, nie ma znaczenia.
 - Piekłam je na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
 - Na patelni rozgrzałam masło i wybiłam jaja na sadzone, posoliłam, oprószyłam pieprzem.
 - Awokado obrałam, przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę i zgniotłam widelcem, skropiłam octem jabłkowym.
 - Na podpłomyku ułożyłam porcje awokado i jajo sadzone, położyłam listki bazylii i plastry pomidora.
 
Przepis Jamie Oliver i resztę ja.

0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.