piątek, 10 grudnia 2021

Bieszczadzkie gołąbki z ziemniaków

Przepis pochodzi wprost z Bieszczad a dokładniej z gospodarstwa agroturystycznego "Na Zamłyniu" w Jałowem.
Gołąbki wyszły znakomite, są pikantne, mają kremowe wnętrze, są znakomite.
Polecam wszystkim bo naprawdę warto je spróbować.
Gołąbki z ziemniakami.

Składniki:
  • średnia główka kapusty - miałam włoską
  • 1000 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 bułka pszenna - dałam 100 g bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 150 g boczku
  • 1 szklanka bulionu
Omasta:
  • 100 g szpeku lub boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie gołąbków:
  • Ze środka kapusty wycięłam głąb i włożyłam ją do garnka, zalałam wrzącą wodą i zostawiłam na 10 minut.
  • Liście powinny odejść jeden od drugiego.
  • Zostawiłam je do ostygnięcia.
  • Ziemniaki starłam na tarce jarzynowej.
  • Boczek pokroiłam w kostkę, wysmażyłam na patelni i dodałam cebulkę pokrojoną w kostkę, podsmażyłam, przestudziłam.
  • Teraz boczek dodałam do ziemniaków, dodałam także bułkę tartą, sól, pieprz i jajo, wymieszałam dokładnie.
  • Z liści odcięłam zgrubiałe głąby aby łatwiej można było je zwijać.
  • Na środek każdego liścia ułożyłam porcję ziemniaków i zawinęłam gołąbek, najpierw boki kapusty a potem w rulon.
  • Gołąbki ułożyłam w szybkowarze, zalałam bulionem i dusiłam na najmniejszej mocy ok. 60 minut.
  • Cebulkę i szpek pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.
  • Podałam gołąbki z omastą.
  • W Jałowem podają je z sosem grzybowym lub podsmażoną cebulą.
Smacznego.
Przepis kuchni bieszczadzkiej.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew wojskowa w Ciechocinku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger