wtorek, 7 września 2021

Kacza wątróbka w sosie teriyaki

Nawet nie chcę przypuszczać że ktoś może nie lubić wątróbki.
Tak przyrządzona w sosie teriyaki smakuje wybornie i zasmakuje każdemu, temu co mówił że nie lubi też.
Spróbujecie?
Wątróbka w sosie.

Składniki:
  • 500 g kaczej wątróbki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki słodkiego wina z dzikiej róży

Przygotowanie wątróbki:
  • Wątróbkę oczyściłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Na patelni rozgrzałam olej i masło i podsmażyłam wątróbkę z każdej strony na złoty kolor, zdjęłam z patelni.
  • Na patelnię wrzuciłam cebulkę, podsmażyłam przez 5 minut aż zmiękła.
  • Na patelnię powtórnie włożyłam wątróbkę, podlałam sosem teriyaki i winem i dusiłam pod przykryciem 3 minuty.
  • Podałam z bagietką.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy dworzec PKP w Aleksandrowie Kujawskim

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger