środa, 22 września 2021

Chleb żytni razowy na zakwasie

Jak zrobić najprostszy chleb na zakwasie? żeby był dobry, smaczny, z chrupiącą skórką i sprężystym miąższem?
Warto przygotować mąki żytnie razową i białą.
Ja miałam T 2000 grubo mieloną i 720 ale można użyć też razowej miałkiej.
Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, potrzeba jednak czasu aby wyrósł.
Prosty chleb żytni.

Składniki:
  • 120 g zakwasu żytniego
  • 500 g wody
  • 16 g soli
  • 300 g mąki żytniej T 2000 grubo mielonej
  • 200 g mąki żytniej T 720
  • mąka do posypania wierzchu
Przygotowanie chleba:
  • Do miski włożyłam zakwas, sól i wlałam wodę i dokładnie wymieszałam.
  • Teraz wsypałam obie mąki i wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremkę 26 - 12 cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
  • Wyrównałam wierzch i posypałam mąką żytnią jasną.
  • Nakryłam foremkę folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 5 - 6 godzin, czasami dłużej.
  • Ciasto ma wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.
  • Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy młyn nad Grabią w Nowych Kozubach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger