sobota, 24 lipca 2021

Zupa botwinkowa z fasolą

Czym prędzej kupujcie pęczek botwinki i ugotujcie ten przysmak.
Zupa bardzo pożywna i pyszna, trochę jak barszcz ukraiński ale z botwiną.
Polecam gorąco.
Zupa z fasolą.
Składniki:
  • 1/2 dużego pęczka botwinki
  • 2 marchewki
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 łodygi selera naciowego z nacią
  • nieduży por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1 puszka białej fasoli - 400 g
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
  • Warzywa wyszorowałam i rozdrobniłam i tak: marchew pokroiłam w plastry, selera i pietruszki w półplastry, ćwierć plastry, pora w krążki, selera naciowego w krążki, nać też posiekałam.
  • Botwinę wraz z buraczkami również posiekałam.
  • Na maśle podsmażyłam wszystkie warzywa, wlałam bulion i gotowałam 15 minut.
  • Potem dodałam osączoną fasolę, gotowałam 5 minut.
  • Na koniec dodałam śmietankę i ponownie zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Przebiśniegi

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger