czwartek, 17 czerwca 2021

Turecka jajecznica - Manemen

Dobra jajecznica na śniadanie zawsze w cenie w moim domu.
Tą jajecznicę turecką znalazłam u Amber na blogu Kuchennymi drzwiami i spodobała mi sie na tyle że postanowiłam ją wypróbować.
I oto przepyszna jajecznica rodem z Turcji zawitała i na moje talerze.
Ważnym elementem tej jajecznicy jest oryginalna turecka papryka Pul Biber, jeszcze lepiej papryka Aleppo.
W ostateczności możecie dodać paprykę ostrą wędzoną, płatki cayenne.
Jajecznica jest pyszna i pożywna, energetyczna, polecam.
Manamen.

Składniki: 1 porcja
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka papryki Pul Biber - w oryginale Aleppo
  • sól morska  
  • świeżo mielony czarny pieprz
Opcjonalnie: 
  • pokrojony szczypiorek lub posiekana natka pietruszki, pokruszona feta, jogurt
Przygotowanie jajecznicy:
  • Cebulę i paprykę pokroiłam w kostkę.
  • W kostkę pokroiłam także pomidora, zachowując jego cały sok.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam cebulę i paprykę przez 5 minut.
  • Dodałam pomidory, paprykę, pieprz, sól, masło i smażyłam kolejne 2 minuty.
  • Jaja roztrzepałam widelcem i wlałam na patelnię, pozostawiłam na minutę bez mieszania a potem delikatnie przemieszałam aż jaja się usmażyły.
  • Podałam z pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Żarnowiec

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger