środa, 2 czerwca 2021

Szparagi "Mimoza"

Sezon szparagowy jeszcze trwa i warto pokusić się o tak przygotowane szparagi jak na moim talerzu.
Czemu nazwa "Mimoza"? z francuskiego oznacza to coś podane z ugotowanymi na twardo jajkami.
I zagadka rozwiązana.
Szparagi tak podane można zajadać same na śniadanie z pajdką razowego pieczywa, lub jako przystawka albo przekąska.
Szparagi białe i zielone z pysznym winegretem to raj dla zmysłów.
Szparagi pod pierzynką.

Składniki: 4 porcje
  • 500 g szparagów zielonych
  • 500 g szparagów białych
  • 5 jaj 
  • oliwa do smażenia
Winegret:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny
Przygotowanie dania:
  • Szparagom zielonych odłamałam zdrewniałe końcówki - przydadzą się do bulionu potem.
  • Szparagom białym też odłamałam zdrewniałe końcówki ale dodatkowo obrałam je ze skórki do samych główek obierakiem bo są one zdrewniałe.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej szparagi.
  • Najpierw bez przykrycia 5 minut obsmażałam, potem 3 minuty pod przykryciem i jeszcze minutę bez przykrycia na dużym ogniu.
  • Jaja ugotowałam na twardo, studziłam, obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę.
Przygotowanie sosu:
  • Do słoiczka włożyłam musztardę, dodałam sok z cytryny, oliwę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz i potrząsając słoiczkiem utworzyłam sos. 
Przygotowanie dania:
  • Miękkie, podsmażone szparagi ułożyłam na półmisku, polałam sosem i obsypałam posiekanymi jajami.
Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Pole słonecznikowe

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger