czwartek, 3 czerwca 2021

Chleb mieszany z truskawkami na zakwasie

Dziś całkiem przyjemny dla oczu i jakże smakowity bochen chleba dla smakoszy domowego pieczywa.
Potrzebne będą Wam czipsy z truskawek, które można zakupić ale można też zrobić samemu.
Chleb ma jedyny i niepowtarzalny smak a znakomicie smakuje z wędliną, serem, czy twarogiem, polecam.
Chleb z czipsami.

Składniki: foremka 12 x 26 cm
  • 100 g mąki żytniej T 720
  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 45 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 600 g mąki pszennej T 650
  • 80 g czipsów truskawkowych
  • 1/4 drożdży instant
  • 650 g wody
  • 120 g zakwasu żytniego
  • 15 g soli


Przygotowanie chleba:
  • Wszystkie składniki włożyłam do miski bez czipsów i dokładnie wymieszałam.
  • Na koniec dodałam czipsy i ponownie wymieszałam.
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
  • Wyrównałam wierzch, spryskałam oliwą, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 3 - 4 godziny.
  • Chleb wyrośnie do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 40 - 50 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Czipsy truskawkowe

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger