sobota, 15 maja 2021

Zupa - zielone curry z kurczakiem

Oj, oj, oj to jest jedna z pyszniejszych zup jakie udało mi się wyczarować.
Dlatego czym prędzej dzielę się przepisem aby i Wam zasmakowała i cieszcie się jej smakiem i aromatem.
Zupę gotuje się szybciutko a potem to już delektujemy się i rozkoszujemy jej walorami.
Lubicie azjatyckie zupy?
Zielone curry.


Składniki:

  • 2 łyżki oleju ryżowego 
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 10 - 12 liści kafiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 łyżka zielonego curry
  • 1 filet z kurczaka ok. 300 g
  • garść kiełków kozieradki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 225 g pędów bambusa
  • sól morska
  • 100 g makaronu vermicelli z brązowego ryżu
  • garść listków szpinaku
  • sok z limonki


Przygotowanie zupy:

  • Trawę cytrynową  zmiażdżyłam aby wydobyć z niej cały aromat.
  • Posiekałam szalotkę i czosnek.
  • Kurczaka pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni podsmażyłam cebulkę, czosnek, liście kafiru, trawę cytrynową.


  • Potem dodałam paste curry i pędy bambusa, kurczaka, smażyłam 3 minuty.


  • Zalałam całość mlekiem kokosowym i gotowałam 15 minut.
  • Na koniec doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
  • Teraz wrzuciłam makaron i listki szpinaku, już nie gotowałam tylko zostawiłam zupę pod przykryciem na 5 - 8 minut.
  • Posypałam na talerzu kiełkami kozieradki.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Trześciance woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger