wtorek, 18 maja 2021

Makaron ryżowy z pesto i z piklowaną białą rzodkwią

Lubicie makaron ryżowy? a lubicie go z pesto?.
Czas go zrobić i polubić bo smakuje wybornie.
To danie z cyklu zero waste czyli nic się nie może zmarnować, polecam gorąco.
Makaron z pesto.

Składniki:

  • 250 g makaronu ryżowego 
  • parmezan do posypania

Pesto:

  • liście z 2 białych rzodkwi
  • garść liści kolendry 
  • 2 łyżki orzechów arachidowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól morska
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Piklowana biała rzodkiew:

  • 2 kulki białej rzodkwi
  • 100 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie marynaty:

  • Białą rzodkiew pokroiłam w cienkie słupki.


  • Ocet wymieszałam z cukrem i olejem i włożyłam rzodkiew do środka.
  • Dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 30 minut.
  • Po tym czasie odcedziłam zalewy.

Przygotowanie pesto:

  • Do misy malaksera dodałam liście rzodkwi, kolendry i pozostałe składniki i zmiksowałam na pastę.
  • Doprawiłam do smaku.
  • Przygotowanie dania:
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wymieszałam z pesto.
  • Na talerzu ułożyłam na makaronie porcję piklowanych warzyw oraz posypałam parmezanem.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże male i duże"
Zalew Jeziorsko woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger