wtorek, 20 kwietnia 2021

Pollo a la brasa - kurczak po peruwiańsku

Pollo a la brasa jest bardzo popularnym daniem w kuchni peruwiańskiej i najczęściej serwowanym daniem w Peru.
Jest to potrawa z kurczaka pieczonego na rożnie.
Receptura została opracowana przez dwóch Szwajcarów w latach 50 - tych XX wieku.
Schuler pracował w branży hotelarskiej w Peru. 
Opracował on specyficzną metodę przyrządzania kurczaka, obserwując technikę przygotowania kurczaka przez swojego kucharza i stopniowo wraz z partnerami biznesowymi dopracowywał recepturę.
Otworzył w dzielnicy Ate w Limie restaurację Granja Azul.
Wtedy było to danie dla bogaczy, dziś serwowane jest dla mas i smakuje każdemu.
Kurczak tak przyrządzony w specjalnej mieszance przypraw jest bardzo aromatyczny i ma chrupiacą skórkę.
Polecam gorąco wielbicielom kurczaka i Peru, wszystkich zapraszam do skosztowania tak przyrządzonego drobiu.
Kurczak po peruwiańsku.


Składniki:
  • 1 tuszka z kurczaka
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
Zielony sos do kurczaka:
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 mała papryczka jalapeno lub chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ok. 1/4 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie kurczaka:

  • W moździerzu utłukłam wszystkie składniki przyprawy do kurczaka czyli: utłukłam czosnek, kmin, paprykę, pieprz i oregano.
  • Dodałam sok i skórkę z cytryny oraz oliwę, wymieszałam. 
  • Kurczaka umyłam i dobrze osuszyłam, natarłam go mieszanką przyprawową.
  • 3/4 mieszanki wtarłam pod skórkę a reszta natarłam na skórce.
  • Kurczaka wsadziłam do pojemnika z pokrywka i marynowałam przez całą noc w lodówce.
  • Po tym czasie wyjęłam kurczaka na brytfannę, podlałam 1/2 szklanki wody, nakryłam folia aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcja grzania góra/dół na 20 minut.
  • Potem zdjęłam folię, obniżyłam temperaturę piekarnika d 180 C i piekłam jeszcze przez 30 - 35 minut.
  • Po tym czasie nastawiłam opcje grilla i opiekłam kurczaka przez około 5 - 10 minut.
  • Skórka powinna być chrupiąca i mocno zrumieniona.
  • Po upieczeniu kurczak powinien odpocząć 5 - 10 minut.

Przygotowanie sosu:

  • Wszystkie składniki na sos zblendowałam na gładki i gęsty sos.
  • Podałam kurczaka z zielonym sosem.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże" 
Kamieniczki kupieckie w Poznaniu na Starym Rynku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger