piątek, 23 kwietnia 2021

Kukurydziane racuszki

Takie wytrawne racuchy będą idealne na śniadanie, do pudełka czy na obiad.
Są puszyste, aromatyczne i smakują wyśmienicie.
Polecam gorąco.
Wytrawne racuszki.


Składniki: 4 porcje

  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy - po osączeniu ok. 1 szklanki 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mieszanki curry
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 - 3 łyżki sosu sriracha

Przygotowanie racuchów:

  • Rozmroziłam groszek, przelewając go wrzątkiem.
  • Mleko zmiksowałam z jajami i curry.
  • Dodałam teraz obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 10 minut.
  • Potem dodałam groszek i kukurydzę, sól i pieprz do smaku, wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i nakładałam porcję masy, formując małe racuszki.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor, osączałam na ręczniku kuchennym.
  • Jogurt wymieszałam z sosem sriracha i podałam do racuszków.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże" 
Pierwiosnki

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger