środa, 10 marca 2021

Słonecznikowe podpłomyki z łososiem i awokado

Śniadanie Mistrzów dzisiaj na stole.
Podpłomyki zdrowe, pyszne, idealne.
Dodatek wędzonego na zimno łososia i kremowego awokado dopełnia całości.
Zapraszam na zdrowe i pyszne śniadanie.
Podpłomyki z łososiem i awokado.


Składniki: 4 sztuki
Ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 100 g mąki słonecznikowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 pełnych łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • pasta czosnkowa - u mnie Makalo
  • 150 g wędzonego na zimno łososia w plastrach
  • 1 awokado Hass
  • sok z cytryny do awokado
  • koperek
  • kiełki kozieradki


Przygotowanie podpłomyków:

  • Wszystkie składniki na ciasto włożyłam do misy malaksera i zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam je na 4 części.
  • Rozwałkowałam każdą część na podłużny placek i smażyłam na suchej patelni z obu strona aż się dobrze przypiekły.
  • Awokado obrałam, przekroiłam na połowę i pokroiłam na plastry, skropiłam sokiem z cytryny.
  • Każdego podpłomyka posmarowałam pastą czosnkową, ułożyłam na nim plastry łososia, awokado, posypałam posiekanym koperkiem i kiełkami kozieradki.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Stare i nowe - mur z Gierłoży

3 komentarze

  1. Ale mi smaka narobiłaś... Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszym razem nie miałam łososia i dałam inną rybę(nie przynam się jaką:) - smakowało średnio. Wczoraj robiłam z łososiem i smak jest genialny!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger