czwartek, 18 marca 2021

Chleb Drwala bez zagniatania

Uwielbiam chleb Drwala i piekę go często, tutaj wersja bez zagniatania.
Chleb ma mięciutki i sprężysty miąższ i chrupiącą skórkę.
Zachęcam do wypróbowania.
Chleb Drwala.


Składniki: na 1 chlebek
  • 7 g suchych drożdży
  • 375 g mąki pszennej chlebowej T 750
  • 225 g wody
  • 50 g mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki miodu
Przygotowanie chleba:
  • Mleko podgrzałam lekko razem z wodą, miodem i rozpuściłam w nich drożdże.
  • Przelałam podgrzane mleko do miski, dodałam sól i mąkę i wymieszałam drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • Miskę skropiłam oliwą, włożyłam ciasto do środka, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 90 minut.
  • Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam i uformowałam podłużny bochen.
  • Ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacięłam żyletką.
  • Włączyłam piekarnik z ustawioną temperaturą na maksa - u mnie 250 C z opcją grzania góra/dół a do środka włożyłam foremkę z wodą.
  • Jak piekarnik się nagrzał włożyłam wyrośnięty chleb i piekłam 5 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 10 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kalina wonna - pierwsze kwiaty wiosny

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger