poniedziałek, 1 lutego 2021

Pikantne placuszki z ziemniaków i sera

Idealne placki jako samodzielne danie a także jako dodatek do mięs.
Same z lekką sałatką będą równie smakowite jak z mięsem.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Placki ziemniaczane z serem żółtym.


Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 200 g sera żółtego
  • 1 jajo
  • 48 g bułki tartej + do obtaczania
  • 4 pieczarki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia

Przygotowanie placuszków:

  • Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
  • Ser i pieczarki starłam na tarce o dużych otworach i dodałam do ziemniaków.
  • Dodałam także sól i pieprz do smaku a także bułkę tartą i wyrobiłam jednolitą masę.
  • Z masy formowałam kotlety/placki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na złoty kolor z obu stron, na rozgrzanym oleju.
  • Potem osączałam je na ręczniku papierowym.
  • Podałam z Ajwarem i sałatką.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Budynek dawnej Gospody z XVIII wieku w Staniszowie woj. dolnośląskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger