niedziela, 31 stycznia 2021

Turecka zupa z mielonym miesem

Na początku napiszę tak: jeśli jeszcze nie jedliście tego tureckiego przysmaku, koniecznie musicie spróbować.
Zupa jest niesamowita smakowo, szybka w wykonaniu.
Przepis pochodzi z bloga Turczynki Duygu, która obecnie mieszka w Polsce - Tureckie przepisy.
Ja przepis znalazłam u Amber, dzięki za inspiracje.
Kıymalı şehriye çorbasi - Turecka zupa z mielonym mięsem.


Składniki: 4 porcje
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 5 szklanek wody
  • 5 łyżek makaronu risi
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz turecki
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny 
Przygotowanie zupy:
  • Masło i oliwę zagrzałam w rondlu, podsmażyłam na nich mięso mielone stale mieszając aż stało się brązowymi kuleczkami.
  • Teraz wlałam wodę i zagotowałam.
  • Wsypałam na gotującą zupę makaron i gotowałam aż stał się miękki, jakieś 6 minut.
  • Jajo wymieszałam z sokiem z cytryny, wlałam trochę zupy do jaja, zahartowałam i wlałam całość do zupy.
  • Ponownie zagotowałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem, gotowałam jeszcze 2 minuty.
  • Podałam od razu.
Smacznego
"Podróże małe i duże"
Różowa pełnia księżyca 08.04.2020 w czasie zarazy

4 komentarze

  1. Znam tę zupę. Jest przepyszna i co najważniejsze nie potrzeba do niej śmietany.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się zgadza Łucjo, jest przepyszna. Cieszę się że i Tobie posmakowała. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Dla mnie to nowość ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dollka ta zupa jest pyszna i warto ją wypróbować, posmakuje na pewno.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger