czwartek, 18 lutego 2021

Kotleciki z ciecierzycy z sałatką z pomidorów i awokado

Danie petarda, warto spróbować.
Kalorii niewiele, dużo białka, węglowodanów, bez glutenu i dla wegan idealne.
Polecam i zapraszam na ucztę.
Kotlety z ciecierzycy. 


Składniki:

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka natki kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól morska
  • sok z cytryny

Sałatka:

  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • listki kolendry
  • 1 szalotka
  • kiełki kozieradki


Przygotowanie kotletów:

  • Ciecierzycę dzień wcześniej zalałam zimną wodą na noc.
  • Rano odcedziłam i zmiksowałam w malakserze.
  • Teraz dodałam posiekane zioła, posiekaną cebulę, czosnek i zmiksowałam na gładką masę.
  • Teraz dodałam sok z cytryny - do smaku, sól pieprz i resztę sypkich przypraw.
  • Wymieszałam dokładnie i wstawiłam na 60 minut do lodówki.
  • Z powstałej masy lepiłam kotlety mocno je ściskając aby się nie rozpadły.
  • Ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • W połowie pieczenia obróciłam kotlety na drugą stronę.

Sałatka:

  • Pokroiłam w plasterki obrane awokado, pokroiłam w plasterki pomidora i szalotkę.
  • Ułożyłam na talerzu, posypałam pieprzem czerwonym i listkami kolendry a także kiełkami.
  • Podałam sałatkę do kotletów.

Smacznego.
Przepis z archiwum - ulotka Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Muzeum w Sieradzu woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Bardzo lubimy takie kotleciki, robiłam w ubiegłym tygodniu.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger