środa, 17 lutego 2021

Chleb gryczany na drożdżach z ogórkiem kiszonym

Przepis na ten bezglutenowy chlebek pochodzi z bloga Olga Smile.
Chleb jest aromatyczny, ma sprężysty środek i chrupiąca skórkę.
Idealny dla osób na diecie bezglutenowej.
Wszyscy inni też mogą zajadać ze smakiem bo on jest przepyszny.
Chleb na drożdżach z płatkami owsianymi.


Składniki: forma 27 x 14 x 10 cm
  • 4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
  • 4 ogórki kiszone małe
  • 4 łyżki łupiny nasiennej babki jajowatej 
  • 4 łyżki dowolnego białka - użyłam mleka w proszku
  • olej do wysmarowania formy
Przygotowanie chleba:
  • Do misy malaksera wlałam wodę, wodę z ogórków, wsypałam kaszę i płatki owsiane, zostawiłam na noc.
  • Ogórki pokroiłam w drobną kostkę i dołożyłam do kaszy już rano, zmiksowałam na gładką masę.
  • Potem dodałam białko, babkę i wkruszyłam drożdże.
  • Ponownie zmiksowałam na jednorodną masę.
  • Teraz masę odstawiłam na 40 minut aby ciasto podrosło, czasami trzeba dłużej a czasami szybciej zaczyna rosnąć.
  • Zależy to od pory roku i ciepłoty pomieszczenia.
  • Formę wysmarowałam olejem i przełożyłam po tym czasie ciasto chlebowe do formy, wyrównałam wierzch.
  • Pozostawiłam chleb na 30 minut aby się podniósł.
  • Chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 - 90 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Majowa łąka w Małyniu woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger