wtorek, 5 stycznia 2021

Szybki i łatwy chleb

Dziś kolejny bochen pełen smaku i aromatu.
Chleb jak napisałam w tytule jest szybki i bardzo łatwy.
Zachęcam do upieczenia swojego domowego pieczywa.
Pyszny chleb.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630 
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie chleba:

  • Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
  • Potem dodałam sól i mąkę i wyrabiałam - ja mieszadłem hakowym robota prze ok. 10 minut aż ciasto stało się elastyczne.
  • Oczywiście można to robić ręką lub łyżką drewnianą.
  • Kulę ciasta przełożyłam do miski i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut aby podrosło.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat, uderzyłam w środek pięścią czyli odgazowałam a następnie zagniotłam i uformowałam bochenek.
  • Bochenek umieściłam na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Chleb posmarowałam oliwą wymieszaną z wodą.

  • Nacięłam  żyletką i wstawiłam do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 190 C z opcją grzania góra/dół.
  • Od momentu jak piekarnik osiągnął żądaną temperaturę piekłam chleb 40 - 45 minut.
  • Studziłam bochen na kratce.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Trogir - Chorwacja

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger