poniedziałek, 18 stycznia 2021

Racuchy kefirowe z dżemem porzeczkowym

Czy to deser? czy śniadanie? a może podwieczorek?
Jaki posiłek to by nie był zawsze będzie smakował wybornie.
Delikatnie racuszki na bazie kefiru są mega przekąską, polecam.
Lubicie takie racuszki?
Racuchy na kefirze.


Składniki:

  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 400 ml kefiru
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego ostropestu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
Do podania:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • cytrynki w syropie

Przygotowanie racuchów:

  • Wymieszałam kefir z jajami.
  • Mąki wymieszałam z trawą cytrynową, ostropestem, proszkiem do pieczenia i sodą, dodałam do kefiru i dokładnie wymieszałam.
  • Na rozgrzany olej nakładałam porcje masy i smażyłam z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Osączałam racuchy na ręczniku papierowym.
  • Podałam z dżemem z czarnej porzeczki i z cytrynkami w syropie.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Wojanowie woj. dolnośląskie

5 komentarze

  1. Nid stracownego, patelnia na ogień i smażymy Agnieszka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowała mnie trawa cytrynowa w proszku. Co to i gdzie można to zdobyć? Pozdrawiam, czytelniczka Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w kuchniach świata ale chyba Prymat i Kamis mają takie w ofercie. Możesz też suszoną trawę cytrynową zmielić. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger