sobota, 23 stycznia 2021

Hiszpańskie tapas czyli chleb jajeczno - czosnkowy

Tapas - niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. 
Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy - od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania.
Ten pomysł pochodzi z książki "Tapas - Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem".
Tak podsmażony chleb jest chrupki, aromatyczny, idealnie pasuje do jaja na miękko.
Zachęcam do wypróbowania pomysłu.
Tapas.


Składniki:
  • 6 - 8 kromek chleba  wiejskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie chlebków:
  • Kromki chleba pokroiłam na trójkąty.
  • Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Jaja roztrzepałam z solą i pieprzem, dodałam czosnek, wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę.
  • Obtaczałam kromki chleba w jaju aby dokładnie pokryte jajem i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam do jaja na miękko.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Ukiel w Olsztynie - Gutkowie woj. warmińsko - mazurskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger