Jest to przepis ze słonecznej Andaluzji 😃
Danie jak już wspomniałam jest aromatyczne, smakowite i idealne na zimowy obiad, polecam.
Chorizo z ciecierzycą.
Składniki: 6 porcji
- 175 g ciecierzycy suchej
 - 350 kiełbasy chorizo
 - 1 cebula
 - 1 duży ząbek czosnku
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 750 ml bulionu drobiowego
 - 1 liść laurowy
 - szczypta suszonego tymianku
 - 4 goździki
 - 1 laska cynamonu
 - 1 łyżka natki pietruszki
 
Przygotowanie dania:
- Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie na całą noc.
 - Rano odcedziłam, zalałam bulionem, dodałam liść laurowy, goździki i cynamon i gotowałam do miękkości ok. godziny.
 - Jeśli bulionu jest za mało wystarczy dodać wody, ciecierzyca powinna być całkowicie przykryta podczas całego gotowania.
 - Potem ciecierzycę odcedziłam.
 - Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.
 - Chorizo pokroiłam w drobną kostkę.
 - Do cebuli na patelni dodałam tymianek i posiekany czosnek.
 - Potem dodałam chorizo - u mnie było to pikantne chorizo, danie ma jeszcze bardziej wyrazisty smak.
 - Smażyłam 3 minuty i dodałam ciecierzycę, smażyłam aż chorizo się wysmażyło tworząc pikantny, pomarańczowy sos.
 - Wymieszałam wszystko z posiekana natką pietruszki.
 - Podałam z bagietką.
 
Smacznego.
Przepis kuchni Andaluzji.
"Podróże małe i duże"
![]()  | 
| Zabytkowy dworzec PKP w Aleksandrowie Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie | 

0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.