środa, 23 grudnia 2020

Tofucznica

Znacie tofu?, a jajecznicę z tofu jak byście nazwali? no właśnie tofucznica.
Powiem Wam że jest delikatna i smakiem przypomina tradycyjną jajecznicę.
Warto czasami pokusić się o takie danie, bo choć ja jednak jestem bardziej jajeczna, to taka odmiana śniadaniowa czasami się przyda.
Jajecznica bez jaj.


Składniki:

  • 1 kostka tofu wędzonego - 150 g
  • 1 szalotka
  • 1/3 łyżeczki soli kala namak
  • 2 - 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie dania:

  • Tofu odcedziłam z wody i pokruszyłam palcami.
  • Na patelni podsmażyłam posiekaną szalotkę a potem dodałam tofu i chwilę smażyłam do momentu aż zaczęło się rumienić.
  • Teraz dodałam soli kala namak - innej nie polecam bo to kala namak nadaje daniu jajecznego posmaku.
  • Dodałam także płatki drożdżowe aby smak był jeszcze głębszy.
  • Wlałam teraz wodę, i dodałam przyprawy.
  • Gotowałam mieszając aż cała woda odparowała.
  • Podałam ze szczypiorkiem i pajdą chleba żytniego.

Smacznego.
Tofucznica według przepisu Jadłonomii.
"Podróże małe i duże"
Bulwary nad Wisłą we Włocławku woj. kujawsko - pomorskie

4 komentarze

  1. Droga Dorotko!
    Przesyłam Tobie i Twoim Bliskim najcieplejsze życzenia bożonarodzeniowe. Mam nadzieję, że te święta będą radosne i przepełnione spokojem. Niech Wasz dom wypełniony będzie pokojem i błogosławieństwem.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger