piątek, 11 grudnia 2020

Pierogi z suszonymi śliwkami

Sezon na świąteczne pierogi czas zacząć.
Dziś propozycja na pierogi razowe z suszonymi śliwkami.
Pierogi są idealne jako obiad, jako danie wigilijne a także jako deser, są znakomite.
Pierogi z suszonymi śliwkami.


Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 175 ml wrzącej wody
  • 25 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • szczypta suszonej wanilii
  • 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
Nadzienie:
  • 250 g suszonych śliwek
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
Okrasa:
  • 100 g masła
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 80 g mączki migdałowej

Przygotowanie nadzienia:
  • Śliwki pokroiłam w paseczki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam śliwki, potem dodałam sok i skórkę z pomarańczy i smażyłam aż masa zgęstniała.
  • Dodałam szczyptę cynamonu i pozostawiłam do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta:
  • Masło rozpuściłam we wrzącej wodzie.
  • Do misy robota wsypałam mąki, sól, wanilię i cukier puder, wymieszałam.
  • Teraz wlewałam mieszając mieszadłem hakowym, wrzącą wodę z masłem.
  • Jak masa trochę przestygła dodałam żółtko i wyrabiałam aż masa stała się elastyczna.
  • Przygotowanie pierogów:
  • Ciasto rozwałkowałam na cienki placek i wykrawałam szklanką kółka. 
  • Na każdy krążek nakładałam porcje masy i zlepiałam brzegi tworząc pieroga.
  • Pierogi gotowałam w osolonej, wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia 5 minut.
Przygotowanie okrasy:
  • Na patelni rozpuściłam masło i podsmażyłam na nim cukier i mączkę migdałową.
  • Polałam okrasą pierogi.
Smacznego.
Przepis według Pawła Małeckiego.
"Podróże małe i duże"
Jiczyn - Czechy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger