środa, 2 grudnia 2020

Lane kluski na mleku z morelami

Zupy mleczne mojego dzieciństwa, ja je uwielbiałam i dlatego czasami i teraz zajadam ze smakiem, dodając składniki, które je wzbogacą i urozmaicą.
Tak było i tym razem.
Ja gotowałam na mleku krowim ale idealny będzie także napój owsiany czy ryżowy, spróbujcie koniecznie.
Zupa mleczna.

Składniki: 4 porcje

  • 1000 ml mleka lub napoju ryżowego
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 2 jaja 
  • szczypta ziaren suszonej wanilii
  • 12 suszonych niesiarkowanych moreli
  • 7 łyżek mąki pszennej T 750
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie zupy:

  • Jaja i żółtka wymieszałam z mąką na gładkie, lejące ciasto.
  • Mleko zagotowałam z pokrojonymi w paski morelami, wanilią i cieniutkim strumieniem wlewałam na gotujące mleko ciasto.
  • Zagotowałam i trzymałam na ogniu jeszcze minutę alby kluseczki się ugotowały.
  • Po zdjęciu z ognia dodałam miód i przelałam do miseczek.

Smacznego.
Przepis z PRL - u
"Podróże małe i duże"
W Ciechocinku

3 komentarze

  1. Bardzo lubię lane kluski na mleku ale moreli nigdy nie dokładałam:)))chętnie wypróbuje:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger