czwartek, 3 grudnia 2020

Knedle ziemniaczane z jabłkami

Przepis na te cudowne kluchy pochodzi z książki "Dieta łatwostrawna" z 1985 roku.
Knedle tak przygotowane są pulchne, aromatyczne, idealne na zimowy obiad.
Polecam zatem gorąco do wypróbowania.
Knedle z jabłkami.


Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 1- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 700 g jabłek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sos:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • szczypta wanilii w proszku

Przygotowanie klusek:

  • Jabłka pokroiłam w kosteczkę, rozgotowałam z cukrem, wystudziłam.
  • Ziemniaki wymieszałam z mąką, jajem, żółtkiem i szczyptą soli, zagniotłam szybko ciasto.
  • Z ciasta urywałam małe kawałki, rozpłaszczałam je, kładłam łyżkę nadzienia jabłkowego i zlepiałam tworząc kule.
  • Gotowałam knedle w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
Przygotowanie sosu:
  • Sos jest moim pomysłem.
  • Wymieszałam jogurt z cukrem kokosowym i szczypta wanilii i wymieszałam.
  • Sosem polałam knedle.

Smacznego.
Przepis z książki "Dieta łatwostrawna"
"Podróże małe i duże"
Styczniowa Wisła w Ciechocinku

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger