piątek, 4 grudnia 2020

Ananasy w cieście

Dziś deser pyszny i szybki, spodoba się wielbicielom ananasa ale nie tylko.
Ananas w cieście bo o nim mowa to chrupiące ciasto a w środku miękki miąższ ananasa, pyszności.
Polecam gorąco.
Ananas w cieście.


Składniki:

  • 1 świeży ananas 
  • 150 ml kefiru
  • 2 jaja
  • szczypta suszonej wanilii
  • 1 szklanka mąki orkiszowej T 630
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia

Do podania: 



Przygotowanie dania:

  • Ananasa obrałam, wykroiłam twardy środek i pokroiłam w plastry ok. 1 cm grubości.
  • Kefir wymieszałam z jajem, wanilią a potem dodałam mąkę wymieszaną z sodą.
  • Ciasto powinno być dość gęste aby nie spływało z ananasa.
  • Jeśli jest za rzadkie wystarczy dodać odrobinę mąki.
  • Jeśli nie macie ananasa świeżego a macie takiego z puszki ale w plastrach to wystarczy je osączyć na sicie i też będzie ok.
  • Plastry ananasa maczałam w cieście z obu stron i układałam na rozgrzanym oleju.
  • Smażyłam na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z powidłami śliwkowymi i syropem z cytryn.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zachodziło nad tężniami w Ciechocinku

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger