poniedziałek, 28 grudnia 2020

Karkówka pieczona w sosie pomidorowym

Macie ochotę na super mięsko?, jest naprawdę pyszne i delikatne, warto takie przyrządzić sobie na Sylwestra czy Nowy Rok, będziecie zachwyceni.
Przepis na to cudo krąży u nas w pracy od dawna i powiem Wam że wszyscy są zachwyceni.
Polecam gorąco.
Karkówka w pomidorach.


Składniki:

  • ok. 1300 g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 duże cebule

Sos:

  • 1 szklanka ulubionego keczupu
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie dania:
  • Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w grube plastry.
  • Oprószyłam mięso solą i pieprzem i podsmażyłam na złoty kolor na gorącym oleju.
  • Podsmażone mięso układałam w naczyniu do zapiekania.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i ułożyłam na mięsie.

  • Keczup wymieszałam z bulionem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami i zalałam mięso w brytfance.


  • Piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 90 minut.
  • Podałam z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy młyn wodny w Ldzaniu/Talarze woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Mniam! Wygląda bardzo smakowicie! Idealna propozycja na obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Szarlotte że Ci przypadło do gustu, polecam do zrobienia.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger