czwartek, 26 listopada 2020

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Te placki są według pomysłu Piotra Kucharskiego.
I choć smażyłam już placki kresowe zwane fuczkami z kapustą kiszoną to te smakują zupełnie inaczej.
Są pyszne, mają mięciutkie wnętrze i chrupiące, mega chrupiące brzegi i są idealną opcją aby przemycić kapustę kiszoną dzieciom, za którą nie wszystkie przepadają a placki będą zajadać na pewno.
Polecam gorąco.
Placki z kiszoną kapustą.


Składniki:

  • 1000 g obranych mączystych ziemniaków 
  • 1 cebula
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól morska  
  • pieprz czarny
  • masło klarowane do smażenia


Przygotowanie placków:

  • Ziemniaki obrałam i 800 g starłam na tarce o grubych oczkach a 200 na drobnych oczkach.
  • Ziemniaki przełożyłam na sito i odcisnęłam nadmiar wody.
  • Wodę zostawiłam w miseczce do odstania.
  • Kapustę kiszoną drobno posiekałam i dodałam do ziemniaków, wymieszałam.
  • Dodałam obie mąki, jajo oraz sól i pieprz a także skrobię po odstaniu wody z ziemniaków.
  • Smażyłam małe placuszki na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z kapustą kiszoną ale można podać ze śmietaną, jogurtem czosnkowym albo zajadać same.

Smacznego.
Przepis Piotr Kucharski
"Podróże małe i duże"
Fontanna w Klinice "Pod Tężniami" w Ciechocinku

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger