sobota, 28 listopada 2020

Grzanki z salsą i Jamon Serrano

Te przepyszne grzanki skradły moje serducho i dlatego je polecam.
Uwielbiam Jamon Serrano czyli hiszpańską długodojrzewającą szynkę, jak i salsy przeróżne, tutaj połączone razem.
Takie śniadanie to dobry początek dnia.
Pyszne śniadanie.


Składniki:

  • kromki chleba razowego
  • 2 jaja
  • 50 ml mleka
  • bułka tarta
  • plastry szynki Jamon Serrano

Salsa:

  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 3 rzodkiewki
  • 2 łyżki kiełków kozieradki
  • 1 pomidor
  • 60 g czerwonej fasoli - 1 mała puszka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
  • listki kolendry


Przygotowanie salsy:

  • Ogórki, pomidora i rzodkiewki pokroiłam w kostkę, dodałam osączoną fasolę, kiełki, oliwę, sól i pieprz i dokładnie wymieszałam.
  • Przygotowanie grzanek:
  • Mleko wymieszałam z jajami.
  • Maczałam kromki chleba w jaju z mlekiem a potem w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 
  • Na każdej grzance układałam porwane plastry Jamon Serrano, łyżkę salsy i listki kolendry.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Poddębicach woj. łódzkie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger