wtorek, 27 października 2020

Sałatka z dyni piżmowej z harissą

Przepis na to cudo zaczerpnęłam z książki Jemie Oliver "5 składników".
Sałatka jest przepyszna i jak w tytule książki podano, to tylko 5 składników: dynia, harissa, awokado, mieszanka sałat i mozzarella.
Robię ją często i zawsze smakuje wybornie, polecam.
Od siebie dołożyłam pestki dyni.
Jesienna sałatka Jamiego.


Składniki:

  • 1 dynia piżmowa ok. 1200 g
  • 1 czubata łyżka pasty harissa
  • 2 dojrzałe awokado - u mnie Hass
  • 100 g mieszanki sałat
  • 1 kulka - 125 g mozzarelli
  • 2 łyżki pestek dyni


Przygotowanie dania:

  • Dynię pokroiłam razem ze skórką w paski, wrzuciłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dodałam harissę i rękoma wmasowałam pastę w dynię.
  • Całość skropiłam odrobiną oliwy, posypała solą i pieprzem i piekłam w 180 C przez 50 minut aż dynia stała się miękka i kremowa.
  • Do słoiczka wlałam 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę octu balsamico, dodałam sól i pieprz i dokładnie wymieszałam aż w słoiczku powstała emulsja.
  • Awokado obrałam, pokroiłam na paseczki, włożyłam do miski, zalałam dressingiem.
  • Na talerzu umieściłam sałatę, cząstki awokado, upieczoną dynię, porwaną mozzarellę i posypałam uprażonymi wcześniej i wystudzonymi pestkami dyni.

Smacznego.
Przepis Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Wędrując wśród drzew w Dreźnie - Niemcy

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger