poniedziałek, 26 października 2020

Podpłomyki dyniowe z serem truflowym

Ale petarda dziś na śniadanie była, pyszota.
Przemek ma dziś urodziny więc ulubione dania dziś na stole jubilata.
Niby takie proste, niby takie łatwe ale za to jakie pyszne.
Mowa tu oczywiście o dyniowych podpłomykach.
Zachęcam do skorzystania z przepisu, polubicie je tak jak ja i Przemek.
Chlebek śniadaniowy z dynią.


Składniki: 3 - 4 porcje

  • 400 g mąki chlebowej T 1050
  • 2 czubate łyżki pure z dyni
  • 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 duże jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 80 g sera żółtego z truflami


Przygotowanie podpłomyków:

  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam jaja, sól, proszek do pieczenia, pure z dyni i jogurt, zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
  • Podzieliłam je na 6 części, każdą rozwałkowałam na podłużny placek i piekłam na suchej patelni z jednej strony.
  • Ser starłam na tarce.
  • Jak przerzuciłam podpłomyki na drugą stronę, na każdym ułożyłam starty ser i podpiekałam jeszcze do momentu aż ser zaczął się topić.
  • Zajadamy od razu.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Grabia w Ldzaniu Talarze woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger