sobota, 31 października 2020

Pikantna zupa z Meksyku z czerwoną fasolą

Zupy są pyszne o każdej porze roku, latem gotujemy chłodniki i lżejsze zupy, teraz jesienią trochę treściwsze i bardziej odżywcze.
Dziś proponuję zupę meksykańską która nie tylko odżywi ale i rozgrzeje organizm a do tego smakuje wybornie, polecam.
Meksykańska zupa.


Składniki:

  • 1000 ml wody
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 średnie pomidory albo 1 puszka 400 ml
  • 1/4 średniej bulwy selera
  • 1 pietruszka - korzeń
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku lub pieprzu cayenne
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie zupy:

  • Ziemniaki i marchewkę pokroiłam w kostkę, zalałam wodą i zagotowałam.
  • Dodałam pokrojony korzeń selera i pietruszki a także ziele angielskie, liście laurowe, gotowałam 10 minut.
  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
  • Gdy cebula się zeszkliłam wlałam sos sojowy.
  • Paprykę i pomidory pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli, smażyłam 10 minut.
  • Zawartość patelni przełożyłam do garnka z zupą i gotowałam kolejne 10 minut.
  • Po tym czasie do garnka wsypałam sól, świeżo mielony pieprz, chili, posiekaną natkę i osączoną czerwona fasolę, zagotowałam i koniec.
  • Zupę na talerzu posypałam natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis kuchni Meksyku.
"Podróże małe i duże"
Sikora bogatka

2 komentarze

  1. Od czasu do czasu lubię jak jest pikantnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobre dla zdrowa i żołądka, tylko trzeba go nauczyć jeść pikantne potrawy bo inaczej będzie się buntował.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger