środa, 28 października 2020

Kotlety ziemniaczane z serem, ajvarem i grzybkami marynowanymi

Te pyszne kotlety można zrobić jak zostaną Wam ziemniaki z dnia poprzedniego lub po prostu je ugotować i przepuścić przez praskę.
Dodatki marynowanych borowików i pasty ajvar to moja propozycja, możecie użyć innych.
Zapraszam na przepyszny obiad.
Ziemniaczane krokiety.


Składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki startego drobno sera żółtego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • jajo do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Do podania:



Przygotowanie dania:

  • Ziemniaki po obraniu ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i przepuściłam przez praskę, wystudziłam.
  • Do zimnych ziemniaków dodałam miękkie masło, żółtka, starty ser, sól i pieprz, wyrobiłam na gładką masę.
  • Miskę z masą wstawiłam na 30 minut do lodówki.
  • Wilgotnymi rękoma formowałam wałeczki ziemniaczane obtaczałam je w roztrzepanym jaju i bułce tartej i smażyłam ze wszystkich stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  • Podałam z marynowanymi borowikami i pastą Ajvar.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dworek w Głownie woj. łódzkie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger