poniedziałek, 19 października 2020

Indyjska szarlotka bez ciasta

Przepis na ten deser znalazłam w jakimś starym kalendarzu i po latach wzięłam się za niego.
Powodem produkcji był nadmiar jabłek 😂
Jeśli tak jak ja macie nadmiar kwaśnych jabłek zróbcie deser koniecznie, do kawy - koniecznie gorzkiej będzie znakomity.
Szarlotka indyjska.


Składniki:

  • 500 g kwaśnych jabłek
  • 400 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • sok z cytryny


Przygotowanie szarlotki:

  • Jabłka umyłam i wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Włożyłam jabłka do garnka z grubym dnem, dodałam mleko i 200 g cukru.
  • Dusiłam na wolnym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstniała.
  • Dodałam teraz pozostały cukier, sok z cytryny oraz masło i ponownie dusiłam na dużym ogniu aż masa ponownie zgęstniała.
  • Teraz masę wylałam do foremki wyłożonej folią aluminiową.
  • Foremka 23 x 23 cm.
  • Wyrównałam wierzch i wystudziłam a potem wstawiłam do lodówki.
  • Można też zajadać ciepły deser.
  • Posypałam cukrem pudrem i pokroiłam w kostkę.

Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Młyn w Poddębicach woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger